Lokalny miód może być używany na tak wiele sposobów, szczególnie o tej porze rokuNie tylko smakuje niesamowicie na ciepłej kromce chleba, ale ma również tak wiele korzyści zdrowotnych. Może pomóc zwiększyć odporność, złagodzić sezonowe alergie, złagodzić kaszel, a nawet pomóc złagodzić niepokój. Czego tu nie kochać? Więc następnym razem, gdy będziesz miał ochotę na ciepłą miskę owsianki lub jogurtu, spróbuj dodać łyżkę stołową lokalnego miodu, aby uzyskać wszystkie te wspaniałe korzyści zdrowotne.

Wzmocnij swój system odpornościowy

Z nadchodzącym sezonem przeziębień i grypy, ważne jest, aby zwiększyć swój układ odpornościowy. Istnieje wiele sposobów, aby to zrobić, od jedzenia dużej ilości pożywnych pokarmów, uzyskania wystarczającej ilości snu i regularnych ćwiczeń. Możesz również spróbować dodać miód do swojej diety, aby pomóc wzmocnić swój układ odpornościowy. Miód jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić Twój organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i mogą pomóc Ci zapobiec chorobie. ## # Promuje relaks i łagodzi stres i niepokój Ponieważ miód ma niskie pH i zawiera niewielką ilość naturalnie występującej kofeiny, może pomóc zrelaksować ciało i złagodzić stres i niepokój. Miód jest również bogaty w witaminy z grupy B, w tym niacynę i B6, które są znane z tego, że pomagają promować relaks i łagodzą stres. Witaminy z grupy B są ważne dla wielu funkcji organizmu, w tym metabolizmu, dlatego też często znajdują się w napojach energetycznych.

Dodaj cynamon

Spróbuj dodać łyżkę stołową lokalnego miodu do swojej porannej owsianki. To nie tylko sprawi, że owsianka będzie miała niesamowity smak, ale także da jej zastrzyk antyoksydantów i minerałów. Możesz też użyć miodu do posłodzenia miski płatków owsianych, dodać go do ugotowanej quinoa, a nawet skropić nim ciepłą miskę brązowego ryżu. Możesz również spróbować zrobić miskę acai w domu. Możesz to zrobić dodając kilka składników do miski, takich jak puree z acai lub jagód, odrobinę mleka kokosowego lub migdałowego, puree z banana i miód.